Efteruddannelse og løn
Det kan godt betale sig at investere tid og ressourcer på uddannelse, dette gælder også for folk der allerede er på arbejdsmarkedet oghar været det i mange år. Det er specielt indenfor erhverv hvor man kan tage en HD, en Master eller en MBA hvor at det virkelig giver udslag på lønsedlen. Erhverv hvor disse uddannelser ofte er relevant er typisk indenfor økonomi, teknologi, strategi eller handel. Det kan også være indenfor pædagogiske fagområder, sundehed og idræt og kultur, mne her giver det ikke udslag i lønnen i lige så høj grad. Faktisk er der lønnivaeuet hos den masteruddannelse med den højest gennemsnitsløn 2,5 gange så højt, som hos dem med den masteruddannelse der ahr den lavest gennemsnitsløn.
Forskellen i løn skyldes flere ting. Et er at nogle bestemte jobs typisk ligger indenfor det offentlige, det gælder f.eks. undervisere og kultur og dermed er lønnen begrænset, mens andre hører til i det private erhvervsliv hvor lønnen kan komme op i et rigtigt højt niveau, det gælder f.eks. for uddannelser målrettet ledere, og det giver god mening da man ofte bliver aflønnet højere hvis man har folk under sit ansvar. Har man en meget specialiseret uddannelse kan man også forvente at få en bedre løn, forstået på den måde at udbuddet af folk med lige netop specialist kompetencer ikke er stort.
For nogle mennesker resultere en efteruddannelse i en højere løn, og de ender med at betale topskat, og det skal man lige have med i baghovedet når man overvejer om man skal starte på et uddannelsesforløb når man er etableret på arbejdsmarkedet. Prisen er ofte også i den dyrere ende, og koster gerne flere hundrede tusinde kroner, derfor kan det være en god ide at overveje en dialog med sin arbejdsgiver om at de evt. kunen finansiere den, som et alternativ til en lønforhøjelse. Er du medlem af en fagforening kan du også søge vejleding hos dem.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!